Monday, April 13, 2009

27. Hafta

He he, galiba Onder bu sefer blog yazmaya elin varmadi herkesten once. Anliyorum tabi, haksiz kazanilan puanlar eziklik yapiyor :-)

Ben arti eksi puan tablosu yapmaktan neden vazgectigimi soyleyince itiraz edenler olmustu. Ama tabi ortada gercekler var. Ikinci yarinin basinda temizligciler tarafindan yapilan sinevizyonlu toplantilardan sonra hakem dengeli giden hakem hatalarinda bayagi degisim oldu. Ilginc olan, kankalardan birinin cemberin disinda kaldigindan dem vurmaya baslamasi.

Kac haftadir haram puanlari toplayip duruyorsunuz masallah. Mac 1-0'ken olmayan bir faulu verip Kocaelinin ikinci golu bulmasina engel olunmasaydi o mac 3-2 biter miydi? Elinizi vicdaniniza koyun artik. Bakin, penalti pozisyonuna deginmiyorum bile. Ona hakem hatasi deyip gecebilirsiniz...

Gelelim derbiye: Basta Sabri denen piciko, sonra Emre ve Lugano maci gerdiler 90 dakika. Son anda da Lugano kibriti cakti. Boylece hem ligin hem de ligdeki futbolcularin kalitesi ortaya cikmis oldu. Yukaridaki ucluyu, ozellikle picikoyu zamaninda cezalandirsa hakem, bunlarin hicbiri belkide olmayacakti.

Az daha bir Heyzel faciasi yasanacakti. Direkten donuldu. Galatasarayli it kopuk, pardon taraftar, sacaklara cikip az daha belkide yuzlerce kisinin olumune sebep olacaklardi.

Zaten lig 1 ve 2.si icin tahminimi yapmistim. Tutacak gibi. Insallah Sivas sampiyon olur diyorum ama bu tabloyla cok zor.

6 comments:

Emrah Camasuvi said...

Turkiye sizinle gurur duyuyor.
http://www.20min.ch/sport/fussball/story/Schlaegereien-beim-Istanbuler-Derby-13200455

Lamba Cini Ezgi said...

Fuatcim, ben senin yazmani ozellike bekliyordum ve tam da bekledigim gibi yazdin...

Bu hafta bir tek derbi macinin ozetini izledim bir de Besiktas macinin gollerini.

Hic insafin yok degil mi? Penalti yok dedigin posizyonu defalarca seyrettim. Futboldan biraz anladigini dusunuyordum onu da artik dusunmuyorum. Vicdandan bahsetmissin ya, keske sen basta bir koyup elini vicdanina bir kerecik de olsa objektif olabilsen ahh ahh... Alistim ama yine de yaziyorum iste... Haksiz penaltiya haksiz derim. Ama bu posizyon penaltiydi. Bu arada kac haftadir haram puan topluyoruz? Bir dokumunu yazar misin?

Yine ayni seyi yapiyorsun Fuat, Lugano'nun kafa atmasi gorunmese onun lafini da etmeyecekmissin nerdeyse, Yazinda FB sutten cikmis ak kasik gibi duruyor. Dedim sana, "ama"larla buralara gelirsin. Hep bir mazeret (aciklama) bula bula buraya gelirsin. O dedigin ip kopuklardan sizde olanlar, benzer durumda FB stadinda ne yapardi acaba? Birakin artik bu muhabbeti. Bizim stadimizda olmuyor kabak tadi verdi, Hicbir inandiriciligi yok.

Umarim Sivas sampiyon olur da su FBlilerin aglamalarindan kurtuluruz. Hakikakten bana kabak tadi verdi. Besiktasin sampiyon olmasini istemiyorum, Futbolu katletmis bir derbi var ortada. Hem mac kalitesi olarak hem de yasananlar olarak. Ligimizin hali meydanda, sen oturmus yine komplo teorilerine balsamissin. Ne yazayim daha sana...

Onder Kurutas said...

Biraz daha sabretsen yorum geliyordu. Hele dur. Sabah kahvemizi icelim degil mi?:-)

Bu haftaki yorumum Kocaeli - Besiktas maci üzerine olacakti. Lakin, Fuat'in it kopuk tabirinin futbolculara uyarlanmis tiplemelerinin bolca oldugu iki büyük takimin güya dünyanin en büyük 3 derbisinden birisi olarak gösterilen maclarinda yasananlar yazma istegimi kursagimda birakti. Dünyanin en büyük derbisinde ne zaman dogru düzgün bir futbol izlendi diye düsündüm. Hatirlamiyorum. Dünyada kac ülke Arjantin, Ingiltere veya Ispanya derbi maclarini yayinladigi gibi sözüm ona bu büyük derbiyi yayinliyor. Türk futbolunun zedelenen itibarinin iyice icine ettiler. Gercektende cirkin olaylari sayesinde bu rezil mac, dünya basininda bol bol yer aldi. Hatta buna istinaden göreceksiniz bir sonraki macta daha yogun bir ilgi olacaktir. Ne de olsa reklamin kötüsü olmazmis.

Düsününkü bir takimda bogaz kesen var. Rakibe arkadan alcakca kafa atan var. Rakibe havada kontrolsüz bir sekilde ucan tekme vurdugu halde "ama baska yere bakiyordu" diye sari kart bile verilmeyen oyuncu var. Aman kasigim kasiniyor ayaklarina malum yerini kasiyip, ayagiyla da al bu da girsin hareketleri ceken var. Diger takimda her pozisyon sonrasinda yan hakeme, orta hakeme giydiren var, rakibin bogazini sIkan var, rakip oyuncusunu cuval gibi yerden kaldirip sonra birakan, yüzüne küfürler eden var. Birbilerine ana avrat küfür edip yumruk sallayanlar var. Ha unutmadan bütün bunlar olurkan kol kola girip muhabbet edenlerde var (bkn Carlos - Lincoln):-))

Herseyi biraktim. Arkadan kafa atmanin karsiligina sadece 2 mac ceza verilmesinin uygun olacagini yazabilen, AB ye girmeyen calisan ülkenin medyasinin oldugu bir ülke burasi. Gecen yil IBB - Besiktas macinda rakibi tarafindan arkadan taciz edilirken arkaya savurdugu eli yumruk olarak adledilip 4 mac ceza verilen Bobo var. Lugano denen rezil, her mac kirmizi kartla atilmali diye bosu bosuna yillarca söylemiyoruz. Sabri denen rezil, her mac elleri, kollari ve agziyla hakeme söylemedigini birakmaz. Ama bu hareketleri her seferinde es gecilir.

Verilecek cezalalarla ilgili bundan sonraki senaryo muhtemelen söyle olur. Federasyon baskani her iki kulüp baskanini cagirtir. Kapali kapilar ardinda konustuktan sonra medyaya ortak bir dostluk mesaji verilir. Futbolculara 1-3 mac arasi cezalar verilir ve olay kapanir. Sabri, De Santis, Emre B. gibilere hic ceza verilmez. GS ye baska bir stadda oynama cezasi cikabilir. Kimse yikilmaya yüz tutmus bu stadin herhangi bir macta yüzlerce insana mezar olabilecegini taki böyle bir olay olana kadar düsünmez. Allah korusun olasi bir durumda "Kaderde cati altinda kalmaktan varmis. Onlar futbol sehitleridir" diyerek olay örtbas edilir. Insallah yanilirim.

Gelelim diger maclara Kocaeli - Besiktas macinin sonucuna hakem tesir etmistir. Bizim geri zekali Deli Ibo topu kolay bir pasla bir arkadasina, taca veya kornere atmaya veya gelisigüzel ileriye vurmaya o kadar zamani oldugu halde klasik rakibi sirtina alip, kic vurup, kolununa da kistirarak dönme hareketini yapmayi düsündügü icin rakibi beklerken ayaginin takilmasini yan hakem rakibinin kendisini itmesine bagladi. Penalti pozisyonuna penalti verilebilecegini düsünüyorum. Top gelirken rakip oyuncu topa dogru ucarak kafayla veya vücudunu koyarak topu cikartmaya calisti.

Besiktasli oyuncularda ilk 60 dakika sanki sampiyonluk garanti altina alinmis rehaveti vardi. Ayrica tek forvet Besiktasin oyun yapisina uymuyor. Bu sekilde oynanacak oyunlar, asil hedef olan Sampiyonlar Ligine katilma planlarini bile suya düsürebilir.

Fuatin yazisinda Sivas a hic deginilmemis. Antalyali oyuncunun atilmasi dogru muydu? Oyuncu atilmasaydi o mac 0-0 bitmez miydi?

Bu yukarda yazdigim, bana, tam düsündügüm gibi "sampiyonluk yarisindan uzaklasan takimlar Sivasli olur" tezini dogrulatiyor. Son haftalarda gördügümüz onca antipatik Sivas rezaletinden sonra bile renkli takim taraftarlari herseyi unutup "Sivas sampiyon olsun." demeye basladilar. Medya bile bu olaylari hic kasimiyor. Sanki haftasonu olan rezaletin suclusu Besiktas.

Fuat Akal said...

Once su penalti konusunu ele alalim. Gordugumuz gibi "penalti verilebilecegini düsünüyorum" diyen arkadasimiz var. Demek ki oyle 100de100 bir penalti durumu yok. Konsensus olusmamis. Kaldi ki Hasmet bile penalti degil dedi. Diger kalantor yorumculardan bahsetmiyorum bile. Ama Erdemcigim herkesten olmasa bile benden daha cok anladigi icin futboldan o penalti diyor. Neyse. Hatiri kalmasin. Bence de penaltiydi o pozisyon o zaman. Zaten asil kirilma noktasi Ibo'nun her zamanki picliklerinden birini yapip madiden faul kazanmasi ve golu onleyisi. Penalti hikaye. Ayrica penalti pozisyonlari genelde yoruma acik oldugu icin hakem hata da yapabilir.

Ondercigim, maci Ispanya tv'si naklen yayinladi. Lakin olaylar cikinca biz bu rezaleti daha fazla gosteremeyiz diye yayini kesti. Iyi anlamda degil ama not olarak bu bilgiyi veriyorum.

Ibo'nun hareketini de bayagi detayli olarak aciklamissin. Bu kadar eziklenmeyin. Gerek yok. Bence de "hakem sonuca tesir etti". Mac 3-2 bitecegine 3-1 bitti ;-)

Sivas macini izlemedim. Yorumlarini da okuyamadim. Sen oyle diyorsan oyledir.

Bir de, ortada delil yok henuz Volkanin tombala cektigine dair (Bkz. Nouma). Ligtv'nin elinde oyle bir goruntu olsa inan bana 1500 defa gosterirdi. Volkanin goruntulerdeki hareketi bana dogal geldi. Bir taciz goremedim ama yapmis da olabilir. O hayvandan hersey beklenir. Ortaya bir delil cikarsa ayrica degerlendiririz.

Forza Sivas!

Onder Kurutas said...

Ya Volkan tombalanin alasini cekmis. Bir de ayagini kaldirip kaldirip indiriyor görüntülerde.

Ibonun yaptigi sacmaligi anlatmaya calistim. Ama sen yine yanlis anladin.

Allahtan bu rezalet ciktida medya Besiktasla ugrasmayi birakti. PFDK insallah toplanti üstüne toplanti yapip, kararini Persembeye kadar aciklamaz. Cuma günü de mansetten verilir bu haber. Böylece hafta biter. Öyle olmasa önüne gelen Besiktasa vurma yarisina coktan baslamisti.

Fuat Akal said...

Bende gercekten idrak yetersizligi var. Penalti pozisyonunda Erdemle yasadigim seyi Volkan'in pozisyonunda seninle yasiyorum.

Benim izledigim goruntulerde direk olarak tribune yapilmis bir hareket yoktu. Mactan sonra uzunca bir sure ligtv'de kaldim ama yine de birsey goremedim. Bunun tersine bir goruntu varsa once bir gormem lazim. Olsaydi hemen internette yayilirdi ama dedigim gibi Volkan yapmis da olabilir. Sunu da transfer edip kurtarin bizi diye yol gozluyorum acikcasi.

Ortada yanlis anlama yok. Ibo'nun pozisyonuyla ilgili soylenecek tek sey ortada faul maul olmadigi. Yardimci hakemin hakemi tufaya dusurmesi. Ama yine benzer bir pozisyonda daha sonra, onundeki pozisyona yardimci bayrak kaldirmadigi halde hakem faul verdi ayni macta. Gayet manidar.

Kirin artik su fanatizm zincirlerini!