Sunday, February 28, 2010

23. Hafta

Bu hafta C.tesi günü haftalik kahir cekme toplantilarina basladik. Macin 2. dakikasinda 1-0 one gecen sanli takimimiz ilk yarida 2-0 i yakalamasina ragmen bize kahir cektirmeye devam etti. Mustafa Denizlinin yapmis oldugu degisiklikler gol geliyorsan gel dedirten cinstendi. Dikkatimi cekti, Zurihte kucumsenemeyecek sayida Kayseri taraftari var. Ama sonucta 2-1 lik bir galibiyet bizi tekrar birkac haftaligina da olsa potaya soktu. Macin 87. dakikasi oynanirken yapilan yorum yilin yorumu idi. "Mac 2-2 olsa da maca heyecan gelse." Ah be amcacigim su mac berabere bitsin demiyorsun da... neyse alistik artik.
Fenerbahce gercekten buyuk takim olma ozelligini yitiriyor. Baktilar ulkemde kendini magdur gosterme prim yapiyor, her yenilgiden sonra once hakeme, sonra yan hakemlere daha sonrada federasyona sallama huylari devam ediyor. Aziz Yildirimin istifa etmesini beklerdim ama yarina kaldi herhalde. Ha kisisel kanaatim Fenerbahcenin golunun verilmedigi, Gulizarin dusurulmesine sari kartin dogru oldugu, atilan tekmede kirmizi kartin es gecildigi, Alexin kartinin da dogru oldugu yonundedir. Ama Nihat Ozdemirin cikipta 3-0 yenildikleri Besiktas macini unutamamis olmasi ve hala orada verilmeyen penaltimiz vardi demesi ne kadar ezik oldugunu gosterdi, sevindim. Haa eger ki Kupada eledikleri Bursa macinin ardindan cikip Bursanin golunun verilmedigini soylemis olsalardi bu yazdiklarimi yazmayacaktim.
Bursa daha onceden de dedigim gibi, gumbur gumbur geldi. Ama bir noktada takilacaklarini dusunuyorum. Yarisi sonuna kadar goturemezler. Ertugrul Saglami lutfen kimse iyi antrenor diye onume getirmesin. 8-0 lik Liverpool hezimetini de, 14-0 bitecek Metalist macinin 4-0 bitmesine sevindigim de takimin basindaki kisi de adam gibi adam diye yutturulan antrenordur. Unutma unutturma. Besiktasa oynattigi top ve futbol sifira sifir elde var sifirdi. Egerki hatalarindan ders aldi ise de, tebrik etmek boynumun borcudur. Nihayetinde Bursanin her zaman gonlumde yeri vardir. Ona hizmet eden, onu basariya cikartan her kisiyi desteklerim. 3-0 olunca skor Bursaya basarilarinin devamini dilemekten otesini yazamam.
Haftanin son maci G.Sarayin maci idi. Mac 1-1 olduktan sonra farkli yonlere gidebilirdi ama Yilmaz Vuralin dedigi gibi macin 3. dakikasinda stopere sari kart verirsen, sen niyetini belli edersin. Gene de gollere baktim Keitanin golu nefisti. G.Saray yarista gercekten buyuk bir avantaj yakaladi,
Fenerbahcenin inanilmaz bir fikstur avantaji var ama Daum inatla bu avantaji kullanmiyor. Gulizar aski ile nobetci golcuyu kusturdu, Gokhan Unali aldi ama onu da yaninda arkadaslik yapmasi icin aldi herhalde. Ben hala Fenerin fikstur avantajini kullanacagini ve G.Saray ile beraber bu yarisi goturecegini dusunuyorum.

Tuesday, February 23, 2010

22. Hafta

Haftanin takimi Bursa. Besiktasimi oldugu gibi FB yide geriden gelip devirip gizlide olsa liderligi eline gecirdi. Fener 5 leyecegi maci atamadigi goller yüzünden kaybetmisMiS. Kaleciyi, kale direklerini ve rakip oyunculari bosu bosuna oraya koyuyorlar tabi. Bu yil patlayacak denen Gülizar gercektende patladi. Ama kuru sIkI:-)

Saka maka, büyük takimlarin skor üstünlügünü ele almalari bile maci kazanacaklari garantisini vermiyor artik. Hele birde mac berabereyse, rakip takim TD leri oyunu kazanma hamlelerini bile yapiyorlar.

Besiktasima yazik oldu. GS yine elini koluna salliya salliya 1 puani cebine koydu. Holosko kafasina gelen lokum gibi topu, kaleciyle beraber iceri sokmasi gerekirken yavasca vuruverdi. GS nin elinde forvet diye birsey yok. Bizim Gülen TD, hangi forvet hattiyla maca cikacagina kafa yormaktan böbrek damarlari zarar gördü:-) Sunla olmuyor hadi bunlarla deneyelim hamlesi bir cuval inciri berbat etmesine yetti. Elinde olmaz "kimse yokki oynatayim diye aglanirlar" ellerinde olur o zamanda kimi oynatacaklarini bilmezler. 6 yabanci sinirindan dolayi bir yabanci cikarip bir yabanci alirken oynayanlardan birisininde yerini degistirme zorunlulugu vardir. Kardesim, sürekli bel hizasina korner atan bu Telloya tahammül etmek zorunda miyiz? Koy Necipi yerine. Hem dogru düzgün korner atar hem de 1 yabanci hakkini kullanmak icin Holoskoyu cikartmazsin. Ekrem resmen 2. Ibrahim Üzülmez. Manyak bir ciger var adamda. Ama topu sifira indirmeye calisip bakmadan ortada yapinca bir sürü pozisyon gelisemeden bitiveriyor. Gol pozisyonlarinin hepsini disari atar. 6 milyonluk Ismail Köybasi ve 8.5 milyonluk Tabata niye oynatilmaz?

Bizim baskan haftalardir stada gel(e)miyor. Karisi ve cocuklarini gönderiyor. Zannetmesinki bu taraftar unutur.

Sampiyonlugun iki büyük favorisi hem GS hem FB revire dönmüs durumda. Bu tür puanlar kaybedilmeye devam ettigi sürece Bursa aradan siyrilabilir gibime gelmeye basladi, Türkiye'de Istanbul takimlarindan baskasinin sampiyon olacagina inanmasamda.

Tuesday, February 16, 2010

21. Hafta

Haftanin takimi 3-0 gibi net bir skorla Ankarasporu yenen GS dir:-) Bütün GS li topculara sonsuz tebriklerimizi gönderiyoruz buradan.

Mac sonuclarinin kestirilemedigi bir lig olmaya basladi TSL. Bir anlamda gercek futbolseverlerin yillardan beri özlemini cektigi bir durum bu. Ya o pozisyonlar gol olsaydi mac bastan 3-5 olurduyu filan söylemlerini gecelim. Ingiltere liginde de yeri geliyor bir sürü pozisyon kaciyor. Sonucta bir taraf hücum ederken, diger takim oyuncularida defans yapiyorlar.

Antepin en önemli iki oyuncusunu alan (hatta oyun kurucusunu lig basladiktan sonra kadrosuna kattigi icin Antepi zor durumda birakan) Besiktasim, Antep karsisinda dagildi. Rüstü yaptigi kurtarislarla macin yildizi olmus. Bir baska transfer sampiyonu Fener, Manisa karsisinda son dakikada 1 puani kurtardi. Bursaya karsi daha iyi bütcesi olan TS de 88. dakikada 1 puani aldi.

Bu durumu aciklayan 2 önemli neden var. 1) TSL de 6+2 yabanci oyuncu oynatilabilmesi. Futboldan anlamayan yönetici ve les kargalari menejerler sayesinde büyük takimlara milyonlara kakalanan oyuncular, daha akilli ve gazetecilerin takibinde olmayan yöneticiler sayesinde ufak takimlara kelepir fiyatlara geliyorlar. Yabanci oyuncu sayisinin 3-4 oldugu dönemlerde yerli oyuncularin takima katkisi cok daha fazlaydi. Tas gibi, alt yapisi saglam yabanci oyuncular macin basindan sonra dogru profösyonel bir sekilde teknik direktörün istegi dogrultusunda az hatayla oynayabiliyorlar. Diger taraftan milli takimin stoperi, pozisyon almaktan bi haber milyonluk oyunlarimiz ufacik bir dokunusta yerlerde sürünebiliyorlar.

2) Ligdeki adil gelir dagilimi. Dikkat edilirse Anadolu takimlarinin kadro yapilarinda da bir istikrar söz konusu olmaya basladi. Daha önce cok iyi bir dönem geciren oyuncu ertesi yil Istanbula gelirken, artik bu o kadar kolay olmamaya basladi. Bu da tabiki takimlarin mali yapilarindaki iyilesmeden kaynaklaniyor.

Haftaya Besiktas - GS maci Besiktasim icin tamam mi devam mi maci olucak.

Sevgiler
Önder

P.S: Kendimin yazip, kendimin okuduguna inandigim blog yazilarima ara vermeyi düsünmeye basladim.

Monday, February 8, 2010

20 Hafta yorumu

Besiktasim oyun kurgusunda yaptigi degisiklikle seriye bagladi. En büyük sorun, gol atabilme aksiyonlarinda cok fazla cesitliligin olmamasi. Ne sag kanat var ne de sol kanat. Tevekkeli bir orta gelse bile, o ortaya zimba gibi kafa vuracak forvet tipide mevcut degil. Batuhan Batuhan diye bagirdik ilk yari. Karaktersiz, salak, sahip oldugu yetenekleri umursamayan bir cocuk. Akli birgün basina gelir mi o da bir soru iste. Kisacasi ortadan verkac veya ceza sahasi disindan vurulacak toplarla gol buluyor/kaciriyoruz. Macta atilan 4 golde de paslasmalar harikaydi. Barcelonanin Türkiye subesi gibiydik:-))

Cokca sisirilen GS ve FB de tökezlemelerin olacagini düsünüyordum. Hem FB hem de GS yatip kalkip aldiklari 1 puana dua etsinler. GS deki takim olamama bilinci onlarin basini bir süre daha agritacak gibi gözüküyor. Boklu dereye stad kuran FB yönetimide sahalarinda ki sorunu cözemezlerse, her hafta ortaya cikan sakatliklar yerine baska bir stadda oynasalar onlar icin daha iyi olacak.

Ilk iki takimin puan kayiplariyla, TS de ilk gruba yaklasti. Medyanin ilgisizligi bence onlar icin büyük bir avantaj. Ama bende zorlu takimlara karsi ne yapacaklarini merakla bekliyorum.

Puan kayiplari iki ezik büzük takimlarin taraftarlarini üzsede ligin heyecanli gecmesi acisindan cok önemli. Lig TV yöneticileri de zevkten dört kösedir diye düsünüyorum.

Sevgiler
Önder

Tuesday, February 2, 2010

Antepliler bayram yapiyormus ;-)

Demiroren tekrar baskan geyikleri:

* İnanılmaz derecede Deniz Baykal ve AKP’ye benziyor. Kimse sevmiyor ama hep seçiliyor. Kim veriyor lan bu oyları?
* Tek başarılı olduğu proje bir sonraki seçimlerde yeniden başkan olabilmek olan sürrealist.
* Yeniden başkan olması ancak Stockholm sendromu ile açıklanabilir gibi geliyor bana.
* Taraftarının aralarında 60 milyon avro toplayıp takımdan kovmadığı sürece Beşiktaş başkanıdır.
* Flaş.. Flaş... Beşiktaş Kongresi’nde üç bin Anteplinin oy kullandığı anlaşıldı.

Monday, February 1, 2010

Lig Ne Olur

Efendim yillarini Avrupa futbolunun gelisimine adamis birisi olarak tarihe not dusme adina asagida kisaca fikirlerimi paylasiyorum.
GS takimini 2. yari izledim begendim iyi top oynuyorlar ayaga oynuyorlar . Aferin diyorum. Unutulmamasi lazim gelen sey su anda bu takimda 3 adet yeni oyuncu var ve 3'u de yabanci. Bunlar da takimi anlayinca bence guzel ve zevkli top oynayan bir takim olurlar. Giovanni talebemdir Deportivo'dan. Barca'dan tranfer etmisttim paraya kiyip. Saglam genctir, az gol atar ama Arda'nin bir benzeri olarak yipratir defanslari. Benim merakim Keita ve Kewell donunce nasil olacak bu takimin hucum hatti. Guzel takim yani

FB: Izledim maci. sivas one oynamaya calisti o yuzden bunlar basina geldi. Ayni ayar takim degiller. Ikinci yari kesildi Sivas. FB bu kadrosu ile Gs'nin gerisinde ama sari-lacivert renklerin agirligi baska sey. ManU , Barca olsa ne olur:)

BJK: Ben degil IMKB yaniti veriyor. En cok dusenler listesinde:) Belki kurbaga bir iki kere daha sicrar. Gaziantep'de ilk yari topcu cikaramadi ki, transfer etsin baskan:)

Bursa: Izlemedim ama kalbim onlarla

Kayseri: Pastirmasi guzel, mantisi baska tad. Elbette genis turegimizde ona dayervar.

Giresun: Bu takimi gelecek sene Super Ligde gorecegimiz icin gozunuz alissin diye aldim.

TS: Senol hoca bir hava vermis ama derbi macinda gormeden bisey demem. Senol hoca derbi alamaz pek:)

Tahminimce Lig soyle biter:
GS-FB-Bursa-TS-Kayseri-(Giresun olsaydi o)-BJK

19. Hafta da ne oldu?

Haftanin panoramasindaki yorumcular cok sessiz.

Bu hafta cok mac izleyemedim. Internetten 5-10 dk Besiktas ve GS macininda 2. yarisini seyrettim. Ayrica mac özetlerinide biraz seyrettim.

Besiktasim 6 li defansi oynadigi macta rakibine epey bir süre pozisyon veremedigi gibi cok nadiren bir iki tane pozisyon bulmus. Mactaki penalti pozisyonunda yorumcularin cogu agiz birligi etmiscesine penalti degil diyorlar. Ama kimse iki tane rakip oyuncunun eline carpan topa cikan iki oyuncununda ellerini niye kulak sevilerine gelecek sekilde topa ziplamalarina bir yorum yapmiyorlar. Bence penaltiydi. Takim bu defansif kurguda oynadikca bir Besiktasli olarak bizim icin cok zor bir yil olacak diye düsünüyorum. Hocanin 3 lü ofans oynama merakindan dönüp klasik 2 hücumcuya dönmesi daha akillica.

GS de aman aman birsey göremedim acikcasi. Takim süper filan yorumlari icin cok erken. Forvet oyunculari Jo uzun boylu olmasina ragmen cok teknik. Yüzünü dönmesi durumunda rakip oyuncuya cok kolay calim atabilecek özellikte. Ne kadar iyi bir golcü oldugu konusunda bir iki poziyonda bende iyi bir intiba birakmadi. Ileriki günlerde daha net görecegiz. GS takimin en büyük avantayi takimdaki teknik oyuncu sayisinin yükselmis olmasi. Bu da hic olmadik anlarda gol atabilmeleri icin bir avantaj. Dezavantajlari ise defanslari. TSL de Türk oyuncularla defans kurgusu olmuyor.

FB nin sadece pozisyonlarini seyrettim. Cok pozisyon bulmuslar. Sivas, yedigi ilk golde Sivasli oyuncu kanat oyuncusu gibi kendi cezasahasinin icin süper bir asist yapmis. Ugur Boralin attigi 2 golde birbirinin kopyasi. Sivasli savunmaci adam üzerine geldikce geriye kacmaktan birsey yapmamis. Sahasi düzgün, gecen yilki takimi bozan Sivasin bir valik gösterememesi bence dogal. Takimdaki yükselen deger Özer 2. yari takimi tasiyacak gibi gözüküyor.

Bursa, Kayseri ve TS ninde icinde oldugu bu lig 2. yari kiran kirana gececekmis gibi duruyor.